Doorbetaling van loon bij ziekte
Begin februari 2015 heeft de rechtbank Overijssel een uitspraak gewezen in een zaak over loondoorbetaling bij ziekte. De werknemer had enkele maanden loon tegoed en stuurde zijn werkgever een bericht met de mededeling dat het loon overgemaakt moest worden op een bepaalde dag, bij gebreke waarvan hij niet meer zou komen werken. De werkgever betaalde niet en de werknemer meldde zich ziek. De werkgever betaalde ook daarna geen loon en heeft gelet op de ziekmelding niets gedaan aan re-integratieverplichtingen. De werknemer diende een loonvordering in bij de rechter en de werkgever verweerde zich met de stelling dat de werknemer ontslag had genomen en daarom geen verplichting tot loonbetaling meer bestond.
De rechter oordeelde in deze zaak dat de “opzegging” door de werknemer niet duidelijk en ondubbelzinnig was gedaan. Er speelde immers een loonkwestie en de werknemer heeft verklaard dat de tekst alleen bedoeld was als drukmiddel om achterstallig loon te ontvangen. De werknemer had zodoende recht op loon. Het loon werd niet volledig toegekend omdat de werknemer verzuimd had om een deskundigenoordeel aan te vragen. In kort geding zoals in deze kwestie is dat geen strenge eis gelet op het spoedeisende karakter van een kort geding, maar omdat er teveel tijd was verstreken had de werknemer het deskundigenoordeel toch moeten aanvragen. De werkgever diende daarom een deel van het achterstallige loon te voldoen.
De werknemer had tevens afgifte van de loonspecificaties gevorderd. De werkgever had daarover gezegd dat deze specificaties op de zaak afgehaald konden worden. Dat vond de rechter onvoldoende in het licht van de informatieverstrekkingsplicht in art. 7:626 BW. De werkgever werd daarom ook veroordeeld om de loonspecificaties aan de werknemer te verstrekken.
Lars Hoksbergen is advocaat arbeidsrecht te Zwolle. U kunt hem benaderen voor vragen over loondoorbetaling en de zieke werknemer.