Ontbinding arbeidsovereenkomst: discussie over arbeidsongeschiktheid
In een zaak bij de rechtbank Noord-Nederland (uitspraak februari 2015) was aan de orde of vanwege de vraag of een werknemer daadwerkelijk ziek was de arbeidsovereenkomst ontbonden kon worden. De werkgever stelde dat de werknemer een onjuiste voorspiegeling van zaken met betrekking tot zijn medische gesteldheid had gegeven en dat dit gegeven de ontbinding van de arbeidsovereenkomst rechtvaardigde. De werknemer betwist vervolgens dat hij zijn arbeidsongeschiktheid had geveinsd. Tgen de bedrijfsarts had de werknemer gezegd dat hij weer een start kon maken met werkzaamheden en hij was ervan uitgegaan dat de bedrijfsarts dit aan de werkgever zou doorgeven.
De kantonrechter overwoog dat bij twijfel over de arbeidsongeschiktheid de werkgever een second opinion kan vragen. Uitgangspunt bij arbeidsongeschiktheid is immers het oordeel van een arts en niet het oordeel van de werkgever. Vast staat dat de werkgever geen second opinion had gevraagd.
Omdat de werkgever stelde dat de bedrijfsarts niet wist van de mededeling van de werknemer dat hij weer kon werken, had de werkgever hiervan bewijs moeten overleggen. Omdat de werkgever dit heeft nagelaten, kan de stelling dat de werknemer ziekte heeft geveinsd niet bewezen worden en bestaat er daarom geen reden om de arbeidsovereenkomst te ontbinden. De kantonrechter heeft het verzoek van de werkgever daarom afgewezen. De werkgever had in deze zaak bewijs van haar stelling moeten aanleveren.
Lars Hoksbergen is advocaat te Zwolle en specialist arbeidsrecht. U kunt hem bellen voor vragen over arbeidsrecht: 038-8504161.