Ontslag op staande voet wegens ongepaste intimiteit
In een zaak bij de rechtbank Midden-Nederland (uitspraak december 2014) was aan de orde of de werkgever terecht ontslag op staande voet had gegeven omdat de werknemer een relatie met een collega onderhield en dat dit volgens de werkgever in strijd was met de huisregels.
Nadat de werknemer hierop door de werkgever is aangesproken, had de werknemer toegezegd de relatie te beëindigen. De werkgever stelt dat de werknemer deze toezegging niet is nagekomen en verwijst na chatberichten en een verklaring van een andere collega, waarin één en ander bevestigd wordt.
De rechter heeft geoordeel dat door de werkgever onvoldoende aannamelijk is gemaakt dat zij terecht stelt dat de affectieve relatie niet is geëindigd. De verklaring van de collega is weken na het chatbericht opgesteld door de werkgever en kort door de collega gelezen. Deze verklaring ondersteunt de stelling van de werkgever zodoende niet. Voorts heeft de rechter opgemerkt dat de werkgever onvoldoende duidelijk heeft gemaakt wat precies moet worden verstaan onder een “persoonlijk” relatie en dat het onvoldoende aannemelijk is dat gelet op de aard van deze relatie de toezegging om met de relatie te stoppen niet is nagekomen.
De rechter oordeelt daarom dat van een onslag op staande voet situatie geen sprake was. Wel werd de arbeidsovereenkomst ontbonden en aan de werknemer een vergoeding toegekend.
Lars Hoksbergen is advocaat arbeidsrecht te Zwolle. Voor vragen over onslagrecht kunt u bellen met: 038-8504161.